ΧΑΜΟΓΕΛΟ 16: “ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ!”

«Η δική μας αποστολή είναι ξεκάθαρη. Συμπορευόμαστε με όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα μας χρειάζονται. Βρισκόμαστε εδώ για ψυχολογική στήριξη και ουσιαστική παροχή βοήθειας. Οποιοσδήποτε χτυπήσει την πόρτα μας, εμείς πρώτα θα βοηθήσουμε κι αργότερα θα αναζητήσουμε τα ‘δικαιολογητικά’ ή την ‘αιτία’. Για εμάς το ‘μήνυμα’, είναι μπροστά μας και είναι απαράβατο. Το ζούμε, το υποστηρίζουμε και το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Κανένα παιδί δεν πρέπει να λιποθυμά από την πείνα. Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να διαβάζει με άδειο στομάχι. Κανένας ναρκομανής δεν πρέπει να μένει αβοήθητος στη μάχη του. Καμία οικογένεια δεν πρέπει να στερείται τα απαραίτητα αγαθά για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Δεν τίθεται μόνο θέμα στήριξης, αλλά και επιβίωσης. Χτυπήστε μας την πόρτα! Το γάλα, το ψωμί, τα όσπρια, τα φρούτα, τα ρούχα, οι πάνες των παιδιών και πολλά άλλα, είναι για κάθε οικογένεια οι βασικότερες ανάγκες τις οποίες προσφέρουμε καθημερινά, εκεί όπου υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Και υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα! Δεν μπορούμε να προσπερνούμε έτσι απλά τις δύσκολες καταστάσεις της σημερινής πραγματικότητας…»

«CUT! Καλημέρα! Ονομάζομαι Κώστας. Έρχομαι από τα 43 Χαμόγελα!»

20150305_093208

Όταν αποφάσισα να επισκεφθώ το Πολυδύναμο Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, για να περάσω λίγες στιγμές μαζί με το μόνιμο προσωπικό αλλά και τους εθελοντές, τα συναισθήματά μου ήταν ανάμικτα. Λίγο η αρχική μου ανησυχία, ως προς την πιθανή εξέλιξη της συνάντησης σε «τυπική», λίγο η αμηχανία της παρακολούθησης των καθημερινών εργασιών, διαδικασιών και δραστηριοτήτων του Κέντρου, καθώς και το γεγονός ότι κατά κάποιον τρόπο «εκπροσωπούσα» την κλινική αλλά και τους 43 συμμετέχοντες της εκστρατείας μας, καθιστούσαν το άγχος, στο δικό μου μυαλό, δικαιολογημένο.

Ο σεφ του προγράμματος, Γιάννης Φασουλιώτης, με περίμενε χαμογελαστός στην είσοδο της Μητρόπολης απομακρύνοντας το άγχος και την αμηχανία από το πρώτο λεπτό. Πρώτα, με ξενάγησε στην κουζίνα και τα εστιατόρια, όπου καθημερινά παρασκευάζονται εκατοντάδες προγεύματα για παιδιά αλλά και γεύματα για άνεργους, ψυχικά ασθενείς, ηλικιωμένους και άπορες οικογένειες. Γεύματα προσφέρονται επίσης στα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών και όχι μόνο, του Προγράμματος ΑΜΑΛΘΕΙΑ, καθώς και στους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ.

Στη συνέχεια, περπατήσαμε μαζί μέχρι το Πολυδύναμο Κέντρο, όπου εκεί μας υποδέχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, ήπιαμε τον πρώτο καφέ της ημέρας, επισκεφθήκαμε τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, μέχρι που βρέθηκα στο γραφείο του Χρίστου Παπαδόπουλου, συντονιστή και υπεύθυνου των εργασιών του Κέντρου, ο οποίος σήμερα μοιράζεται μαζί μας τη δική του(ς)… ιστορία.

Τελικά, οι αρχικές μου σκέψεις ως προς την εξέλιξη της επίσκεψης, ήταν αδικαιολόγητες. Ο Χρίστος Παπαδόπουλος, η Ομάδα του (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, προσωπικό και εθελοντές) με έκαναν να νιώσω σαν στο σπίτι μου. Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα τέτοιου μεγέθους υποδοχή, φιλοξενία και αγάπη.

Γιούλη, Μαρία, Γιάννη, Αλέξη και φυσικά, κ. Χρίστο, σας ευχαριστώ για όλα!

«Εν συντομία… ποια είναι η δική σας ιστορία;»

«Γεια σου. Ονομάζομαι Χρίστος. Πρώτα, θα αναφερθώ σε μία υπόσχεση που έδωσα και τήρησα: ‘Όταν αφυπηρετήσω, θα προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου, όπου με χρειαστούν’. Μια τέτοια υπόσχεση έδωσα, λοιπόν, πριν από χρόνια και σήμερα είμαι ευγνώμων γιατί κατάφερα να την υλοποιήσω και να βρίσκομαι εδώ, μαζί με μια ξεχωριστή Ομάδα η οποία αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και δεκάδες εθελοντές. Άλλωστε, για περισσότερα από 44 χρόνια, εργάστηκα ως κοινωνικός λειτουργός, νομικός και συντονιστής, σε διάφορα προγράμματα Κοινωνικής Πρόνοιας, σε Κύπρο και Ελλάδα. Το 1973, ήμουν ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα της αμερικανικής συνομοσπονδίας ‘Save the children federation’, μέσω του οποίου βοηθήθηκαν χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα. Το 1976, επέστρεψα στην Κύπρο, όπου εργοδοτήθηκα από το Γραφείο Ευημερίας. Αφυπηρέτησα το 2010. Έκτοτε, ως εθελοντής, τηρώντας την υπόσχεσή μου, βρίσκομαι στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή στο Πολυδύναμο Κέντρο ‘Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων’, της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Θέλω να διευκρινίσεις και να τονίσεις κάτι πολύ σημαντικό. Δεν με γέμιζε καθόλου ο όρος ‘Δημόσιος Υπάλληλος’. Στη δική μου περίπτωση, λειτουργούσα ως ‘Υπηρέτης των Ανθρώπων’.»

«Μιλήστε μας για το Κέντρο και τα προγράμματά του»

«Το Πολυδύναμο Κέντρο δημιουργήθηκε το 2003 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιου. Πέραν των υφιστάμενων προγραμμάτων, του Κέντρου Οικογενειακής Καθοδήγησης (ΚΟΚ), του Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών «Αμάλθεια» και του Κέντρου Προσφοράς Αγάπης «Η Παραμυθία», το Πολυδύναμο της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού παρέχει καθημερινά προγεύματα και γεύματα σε μαθητές, φοιτητές, ηλικιωμένους και άνεργους. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται καθημερινά περισσότερα από 2500 σάντουιτς – προγεύματα και περισσότερα από 1500 γεύματα. Παράλληλα, έχουν προσφερθεί μέχρι σήμερα πέραν των 8000 πακέτων με τρόφιμα σε 8000 οικογένειες (400 πακέτα κάθε μήνα). 

Αν υπολογίσεις το πραγματικό κόστος, μεταφράζεται σε χιλιάδες ευρώ την ημέρα, το οποίο αναλαμβάνει η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού και με τη συμπαράσταση πολλών ανώνυμων και επώνυμων συμπατριωτών μας, μέσω χορηγιών αλλά και άλλων πρωτοβουλιών όπως τη δική σας, τα οποία μας στηρίζουν και για τα οποία είμαστε ευγνώμονες».

Το Πολυδύναμο Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», διαχειρίζεται καθημερινά δεκάδες υποθέσεις οικογενειακής στήριξης, πάντοτε μέσα σε πλαίσια εχεμύθειας, σεβασμού και διακριτικότητας, από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου. Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, μουσικοί και σεφ, μαζί με δεκάδες εθελοντές βρίσκονται καθημερινά στο Κέντρο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

«Θέλω να τονίσεις το έργο των εθελοντών. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται εδώ καθημερινά από τις πρωινές ώρες για να βοηθήσουν στις διαδικασίες μας. Η προετοιμασία, η ετοιμασία και η διανομή των προγευμάτων, των γευμάτων αλλά και των πακέτων τροφίμων για τις οικογένειες που τα χρειάζονται, θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών μας…».

«CUT! Θα βγάλουμε φωτογραφία με την ομάδα σας;»

20150305_093018

Ο κ. Χρίστος και η υπόλοιπη ομάδα χαμογελούν ανεπιτήδευτα. Μιλούν με περηφάνια αλλά συνάμα και με απεριόριστη σεμνότητα για το έργο που επιτελούν. Προτιμούν να μην πουν περισσότερα. Έτσι κι αλλιώς, όλα αυτά τα χρόνια επέλεξαν να κρατούν μία στάση διακριτική, μακριά από «φώτα» και «δελτία τύπου», αφού κύρια προτεραιότητά τους είναι η συνεχής ενασχόληση μέσω του κοινωνικού έργου που επιτελούν.

«Γεια σου. Ονομάζομαι Χρίστος. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Ωστόσο, ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. Προς το παρόν, αντιμετωπίζουμε την κρίση του σήμερα αθόρυβα, ταπεινά, με μοναδικό όπλο την αγάπη, τη βοήθεια και το χαμόγελό μας…».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πολυδύναμο Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 25 341894 και 25341785.

(Η Dr. Zenonos – The Dental Clinic και το χαμόγελο του Χρίστου Παπαδόπουλου, με την εισφορά τους, για αυτή την εβδομάδα, εξασφάλισαν 150 προγεύματα, τα οποία θα προσφέρει στα παιδιά, το Πολυδύναμο Κέντρο “Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων” της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού)

Info: Η Dr. Zenonos – The Dental Clinic, παρουσιάζει και στηρίζει την εκστρατεία «43 Χαμόγελα!» όπου θα συναντήσω και θα «φωτογραφίσω» τον «εαυτό» μου και 42 φίλους, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μου συνηθισμένα πράγματα, γεμάτα με χαμόγελα! Μετά το πέρας της «αποστολής», και την ηλεκτρονική δημοσίευση των 43 ιστοριών, θα ακολουθήσει η έκδοσή τους σε βιβλίο, από την Dr. Zenonos – The Dental Clinic, όπου όλα τα έσοδά του θα διατεθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, για τα προγεύματα των παιδιών, τα οποία ετοιμάζει και προσφέρει η ομάδα της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Οι φίλοι που θα «συναντήσω» συμμετέχουν, όπως κι εγώ, στην εκστρατεία αφιλοκερδώς. Οι μικρές μας ιστορίες θα δημοσιεύονται κάθε Παρασκευή. Η παρουσίαση του βιβλίου «43 Χαμόγελα!», θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, το 2015, Παγκόσμια ημέρα Χαμόγελου…

20150305_092436

20150305_101025

20150305_092524

20150305_093214

banner

Leave a Reply

Your email address will not be published.