ΧΑΜΟΓΕΛΟ 39: “ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ… ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ!”

Αναλύει, φιλτράρει και διαμορφώνει χώρους, αναδεικνύοντας γραμμές και ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές επιλογές. Αξιολογεί, επινοεί, μεταφράζει και ανταποκρίνεται, λειτουργώντας, ταυτόχρονα, και ως ένας πρακτικός άνθρωπος, o οποίος σχεδιάζει και εφαρμόζει προσβάσιμες και ευρύχωρες λειτουργίες, δημιουργώντας μοναδικές «κατασκευές», βασιζόμενες σε απρόσκοπτες και απολαυστικές εντυπώσεις, στις οποίες ο κάθε ιδιοκτήτης, ένοικος και επισκέπτης μπορούν να χαλαρώσουν απόλυτα. Υπάρχει, όμως, μια μικρή, αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια, την οποία ξεκαθαρίζει, αν και την αντιλαμβάνομαι αμέσως: Αναπροσαρμόζει, αποχρωματίζει και «αφήνεται», σε συνεργασία με τις πεποιθήσεις και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη, εκπληρώνοντας τις λειτουργικές ανάγκες, ακόμη και της ιστορίας μας, μόνο όταν πραγματικά το νιώσει, παραδίδοντας, στο φινάλε, ένα εντυπωσιακό σύνολο από σχήματα, χρώματα και φώτα, στα αλίπεδα της φαντασίας, στην οποία δίνει ζωή και γίνεται… πραγματικότητα.

«CUT! Κι αν γκρεμιστούν τα πάντα γύρω μας, μην φοβάσαι! Εμείς θα τα φτιάξουμε ξανά!»

IMG_0044

Θεωρώ τους interior designers, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πλανήτη μας, κι ας ακούγομαι λιγάκι υπερβολικός, για τον απλούστατο λόγο ότι «συνεργάζονται» μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της φύσης για να προκαλέσουν, να δημιουργήσουν και να επιτύχουν αρμονία στην αλλοπρόσαλλη, καμιά φορά, ζωή μας.

Πέρασα μια ολόκληρη μέρα μαζί της. Σάββατο. Από το πρωί μέχρι το βράδυ. Την παρακολουθούσα να φτιάχνει τη δική της «ιστορία», μαζί με τον ιδιοκτήτη, φίλο και πελάτη της, ο οποίος μου επέτρεψε να παρευρεθώ, καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, στη συνάντησή τους.

«H κάθε ‘επιφάνεια’, αλληγορικά και η ίδια η ζωή, είναι ένας λευκός καμβάς. Μπορείς να βάλεις πάνω της ότι επιθυμείς. Κανόνες για μένα δεν υπάρχουν. Όλα είναι σχετικά… ανατρέψιμα. Η κατεδάφιση ενός χώρου, η αναδιαμόρφωσή του και η πορεία του επισκέπτη σε αυτόν, είναι η δική μου ‘ιστορία’, η οποία προσδίδει με ακρίβεια την ατμόσφαιρα που είχα αρχικά οραματιστεί…».

Η φωνή της προστάζει ηρεμία και εμπιστοσύνη, ενώ οι κινήσεις της εξαπολύουν αρμονία και διορατικότητα. Κρατά ένα μολύβι και πάνω σε ένα λευκό χαρτί σχεδιάζει, δημιουργεί, «διαλύει», «σκοτώνει», «γεννά», αναβοσβήνει φώτα, ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια, ανασχεδιάζει πράγματα και καταστάσεις, προσφέροντας με σκίτσα τις πιο απλοϊκές, αλλά και μεγάλες στιγμές. Εικόνες…

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μας, σε κάθε μικρό διάλειμμα, κλέβει λίγο χρόνο, είτε για ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας, είτε για μένα, ως προς την κατεύθυνση της ιστορίας μας.

«Οτιδήποτε κάνουμε, πρέπει να είναι σε μορφή με την οποία μπορούμε να το απολαύσουμε. Αυτή είναι μία διαχρονική, δική μου φιλοσοφία».

«CUT! Γιατί, λοιπόν, Interior Designer;»

«Γεια σου. Ονομάζομαι Μαρία. Αρχικά σπούδασα επικοινωνιολογία, με ειδίκευση στη διαφήμιση και ακολούθως γραφιστική με σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, το οποίο επέλεξα τελικά ως επάγγελμα. Ίσως διότι στην πορεία της ζωής μου συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχουν κανόνες για μένα. Όλα είναι σχετικά και ανατρέψιμα. Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να ζούσα κάπου στο 1920, για να αντιμετωπίσω τις σχεδιαστικές καινοτομίες, την απλοποιημένη μορφή, τον ορθολογισμό και τη λειτουργικότητα, αλλά και την ιδέα ότι η μαζική παραγωγή συμβιβάζεται με το άτομο και το καλλιτεχνικό πνεύμα της κάθε εποχής. Όπως καταλαβαίνεις, με αντιπροσωπεύει απόλυτα ο μινιμαλισμός, γιατί εξαλείφει όλα τα περιττά στοιχεία, ενώ επιτρέπει την ανάδειξη των ουσιωδών χαρακτηριστικών. Αγαπώ, επίσης, την τέχνη. Αρκεί να διαλέγουμε ένα έργο διότι πραγματικά μας αρέσει και όχι γιατί ταιριάζει με το χώρο μας. Αγαπώ και το λευκό χρώμα. Του έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία. Φως! Το χρώμα αυτό συνδέεται και ενεργοποιεί τη φαντασία, όπως και τη διαίσθηση…».

«Τι θα γίνει τελικά; Θα μου πεις μια ιστορία;»

«Μπορούμε, αν θες, να μιλήσουμε για την ένταση στις οικοδομές όταν πλέον τα σκίτσα στο λευκό χαρτί πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Δεν μπορείς να φανταστείς τι γίνεται! Μια γυναίκα τελειομανής, ‘αντιμέτωπη’ με δεκάδες άντρες: Ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, οικοδόμους και εργολάβους. Δεν έχω κανένα παράπονο, στα αλήθεια, με τους συνεργάτες μου. Τους σέβομαι και με σέβονται απόλυτα. Μπορούμε, επίσης, να αναφερθούμε στον ελεύθερό μου χρόνο και τη συχνή μου επαφή με το γοητευτικό κόσμο του βυθού, κάθε φορά που πραγματοποιώ μια καινούργια ελεύθερη κατάδυση, στη θάλασσα, με το κράτημα μίας μόνο ανάσας. Παιχνίδια του μυαλού! Ή ακόμη να μιλήσουμε για το πρωινό μου ξύπνημα και την καθημερινή πρωινή ποδηλασία. Η ζωή μας, βλέπεις, κρύβει πολλές όμορφες απολαύσεις, αμέτρητες εκπλήξεις, μικρές και μεγάλες στιγμές. Μπορούμε, κατά τη διάρκεια της ημέρας, να βρούμε λίγο χρόνο και για τον εαυτό μας. Είμαι εργασιομανής, το αναγνωρίζω και το απολαμβάνω. Αλλά σέβομαι και την κάθε στιγμή που αξίζει σε κάθε άνθρωπο για λίγη ηρεμία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, τα οποία καθημερινά εμφανίζονται μπροστά μας.»

«Και τι θα γίνει με τις φωτογραφίες μας;»

«Αρνείται» να φωτογραφηθεί με την αυθεντική κλακέτα του σκηνοθέτη, για τον απλούστατο λόγο ότι θέλει πρώτα να την… «πειράξει» ως μέρος της διαδικασίας του επαγγέλματος και του δικού της τρόπου ζωής. Χαμογελά, επιστρέφει πίσω στην εργασία της, αρπάζει ένα μολύβι, σβήνει τα παλιά και φτιάχνει τα καινούργια. Μαζί τους και μια ολοκαίνουργια κλακέτα του σκηνοθέτη, αφιερωμένη στις ιστορίες μας.

«CUT! Σε ευχαριστώ!»

«Γεια σου. Ονομάζομαι Μαρία. Στο είπα και πριν. Δίνω τέλος, μα πάντα και μια νέα αρχή!»

Dr. Zenonos – The Dental Clinic και το χαμόγελο της Μαρίας Κοκκίνου, με την εισφορά τους, για αυτή την εβδομάδα, εξασφάλισαν 250 προγεύματα, τα οποία θα προσφέρει στα παιδιά, το Πολυδύναμο Κέντρο “Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων” της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού).

Info: Η Dr. Zenonos – The Dental Clinic, παρουσιάζει και στηρίζει την εκστρατεία «43 Χαμόγελα!» όπου θα συναντήσω και θα «φωτογραφίσω» τον «εαυτό» μου και 42 φίλους, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μου συνηθισμένα πράγματα, γεμάτα με χαμόγελα! Μετά το πέρας της «αποστολής», και την ηλεκτρονική δημοσίευση των 43 ιστοριών, θα ακολουθήσει η έκδοσή τους σε βιβλίο, από την Dr. Zenonos – The Dental Clinic, όπου όλα τα έσοδά του θα διατεθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, για τα προγεύματα των παιδιών, τα οποία ετοιμάζει και προσφέρει η ομάδα της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Οι φίλοι που θα «συναντήσω» συμμετέχουν, όπως κι εγώ, στην εκστρατεία αφιλοκερδώς. Οι μικρές μας ιστορίες θα δημοσιεύονται κάθε Παρασκευή. Η παρουσίαση του βιβλίου «43 Χαμόγελα!», θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, το 2015, Παγκόσμια ημέρα Χαμόγελου…

IMG_0030

IMG_0046

IMG_0026 2

banner

Leave a Reply

Your email address will not be published.