ΥΠΟΛΟΓΙΖΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑ

“Elephants love reunions. They recognize one another after years and years of separation and greet each other with wild, boisterous joy. There’s bellowing and trumpeting, ear flapping and rubbing. Trunks entwine….” (Jennifer R. Jacobson, στο βιβλίο της “Small as an Elephant)

20150102_163243

Ο τροπικός άνεμος κινήθηκε οριζόντια και κατακόρυφα, εγκλωβίζοντας το καπέλο μου στο «χώρο» της. Ανάμεσά μας υπήρχε ένας μακρύς ξύλινος φράχτης, λίμνη, λάσπη και πολλά φυτά. «Πάει το καπέλο» σκέφτηκα αμέσως, απλώνοντας τα χέρια μου στο υγρό ξύλο, σίγουρος πως «θα το μασήσει» ή έστω «θα το πατήσει» αλλά, μάλλον, υπολόγιζα χωρίς τον… ελέφαντα.

Ο Μπαλινέζος φροντιστής, αφού παρακολούθησε ζωντανά το σκηνικό ανάμεσα σε μένα, το καπέλο και την Beautiful, προχώρησε χαλαρά προς το μέρος της. Στην αρχή, νόμισα ότι ο ίδιος απλώς θα άρπαζε το καπέλο και θα το έριχνε προς το μέρος μου, αλλά για ακόμη μία φορά έπεσα έξω στις προβλέψεις μου, αφού μόλις την πλησίασε, της είπε κάτι σιγανά και χωρίς δεύτερη κουβέντα, η Beautiful, προχώρησε προς το καπέλο, το τύλιξε με την προβοσκίδα της, διέσχισε τη λίμνη, προσπέρασε τη λάσπη παραδίδοντάς το σε μένα, σώο και αβλαβές. Το πήρα στα χέρια μου χαρίζοντας της ένα τεράστιο «ευχαριστώ», ένα ταπ – ταπ στην προβοσκίδα κι ένα μεγάλο κομμάτι bamboo, για σνακ, το οποίο καταβρόχθισε μπροστά μου…

20150102_163418

Το πάρκο – σαφάρι Ελεφάντων στην περιοχή Ubud, στο Μπαλί, φροντίζει καθημερινά 31 ελέφαντες, συμπεριλαμβανομένης και της Beautiful, πληρώντας όλα τα διεθνή πρότυπα, για τη φροντίδα των ζώων, τα οποία φιλοξενούνται σε αντίστοιχα πάρκα φροντίδας και προστασίας των ζώων.

Βρίσκεται σε ένα εξωτικό και οικολογικό χώρο, διαμορφωμένο με βοτανικούς κήπους, μέσα στην καρδιά του εθνικού δάσους, όπου κάποιος μπορεί να δει, να αγγίξει, να ταΐσει, να πλύνει και να περάσει μοναδικές στιγμές με αυτά τα επιβλητικά και έξυπνα ζώα, τα οποία κινδυνεύουν με αφανισμό.

20150101_125857

Κίνδυνος με αφανισμό:
Οι ελέφαντες ενδεχομένως να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες αναφέρουν στις έρευνές τους, πως 35.000, περίπου, ελέφαντες σκοτώνονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης λαθροθηρίας, με μοναδικό στόχο την άντληση κέρδους από την πώληση των ελεφαντόδοντων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2013, πωλήθηκαν 42 τόνοι ελεφαντόδοντου, ενώ ακτιβιστές εκτιμούν πως στην πραγματικότητα αυτός ο αριθμός είναι κατά πολύ, μεγαλύτερος. Οι παράνομες πωλήσεις είναι κατά κανόνα προϊόν λαθροθηρίας και έχουν ως απώτερο στόχο την κινεζική αγορά, όπου το ελεφαντόδοντο θεωρείται υλικό πολυτελείας, όπου χρησιμοποιείται μαζικά για την κατασκευή γλυπτών, τα οποία αγγίζουν εξωπραγματικές τιμές.

Υπολογίζεται ότι στην Αφρική, τη δεκαετία 1930-1940, ζούσαν περίπου 3-5 εκατομμύρια ελέφαντες. Σήμερα, όμως, οι αριθμοί τους έχουν μειωθεί σε 470.000–690.000. Αντίστοιχα, οι ασιατικοί ελέφαντες δεν ξεπερνούν τους 32.900…
(πηγή: WWF)

Ασιατικοί (Ινδικοί) Ελέφαντες:
Ο πληθυσμός τους, εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά τουλάχιστον 50%, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 -75 χρόνων…

Ινδονησία (Πληθυσμός Ελεφάντων Αριθμητικά):
Σύνολο άγριων ελεφάντων, στη Σουμάτρα: 1.000 έως 1.500
Σύνολο άγριων ελεφάντων, στο Καλιμαντάν: 500 έως 1000
(πηγή: http://www.elephant.org.au)

5 Ιανουαρίου 2015

20150102_154848 2