ΧΑΜΟΓΕΛΟ 19: “ΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ!”

«Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ψυχολογικής βίας, κοινωνικού ρατσισμού και bullying. Όλοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι, απ’ τη μία ή την άλλη πλευρά της ιστορίας. Καμιά φορά, ένα αστείο, το οποίο μπορεί να αναφέρουμε άθελά μας, ίσως για κάποιον δίπλα μας να μην είναι καθόλου αστείο. Μια κακοπροαίρετη κριτική ή δημόσια κατηγορία, για οποιονδήποτε, χωρίς στοιχειοθέτηση, το ίδιο. Έμαθα να διώχνω τον αρνητισμό από γύρω μου. Έμαθα να κάνω τη δουλειά μου και να κοιτάζω μόνο μπροστά. Να ασχολούμαι μόνο με αυτά που πραγματικά αξίζει να ασχολούμαι. Ας το παραδεχθούμε. Για πολλά πράγματα, για τα αποία ρίχνουμε ευθύνες στην κοινωνία και τους ‘άλλους’, παρασυρόμαστε από τα ίδια μας τα λόγια χωρίς να σκεφτόμαστε τον αντίκτυπο ή την επικινδυνότητά τους. Ποιοι είναι οι ‘άλλοι’ και ποιοι είμαστε ‘εμείς’; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σε κοιτάζουν κατευθείαν στα μάτια. Τα ‘εγκλήματα’ καταλήγουν να είναι διάσπαρτα σε εφήμερες ειδήσεις της ημέρας. Γίνεται φασαρία για μια – δυο μέρες, μέχρι να ανακαλυφθεί το επόμενο…».

«CUT! Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους!»

2

Είναι ταλαντούχος, εργασιομανής, σκεπτόμενος, αυθόρμητος και ειλικρινής. Ωστόσο, αρκετές φορές, προτιμά να κρατά την άποψή του για τον ίδιο και τους φίλους του, για το μοναδικό λόγο ότι δεν θέλει να αναλώνεται σε επαναστατικές δηλώσεις εντυπωσιασμού, αφού κύριο του προτέρημα είναι η δουλειά του, μέσα από την οποία εξελίσσεται, μαθαίνει, «παθαίνει» και φυσικά… δημιουργεί.

Η προσπάθειά μας να συντονιστούμε για αυτή τη συνάντηση μετρά κάποιους μήνες. Ο ίδιος είναι συνέχεια απασχολημένος με τις υποχρεώσεις του κι εγώ το αφήνω να περιμένει μέχρι την «επόμενη βδομάδα». Αυτή τη φορά πεισμώσαμε για τα καλά, αφήσαμε στην άκρη τις δικαιολογίες και καταφέραμε τελικά να μιλήσουμε για το δικό του «χαμόγελο», μεταφέροντας παράλληλα μηνύματα αισιοδοξίας, ενάντια στον κοινωνικό στιγματισμό, το ρατσισμό και την κοινωνική απομόνωση.

«Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν. Κάποιοι άλλοι, παλεύουν απλώς για μία ισότιμη θέση στην κοινωνία. Θυμάμαι εκείνο το βράδυ. Μπήκα στο μπαρ παρέα με μια φίλη. Τριγύρω μας παρέες, φίλοι και γνωστοί. Κάπου, σε μια γωνιά καθόταν εκείνος. Ήταν μόνος του για αρκετή ώρα. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του διότι ήταν άτομο αρσενικού φύλου που η φύση τον ‘αναγκάζει’ να ντύνεται με γυναικεία ρούχα, γιατί μέσα του νιώθει γυναίκα. Ας είμαστε ειλικρινείς. Καμιά φορά, οι καταστάσεις αναγκάζουν τον άνθρωπο να συμπεριφέρεται θαρραλέα ή να επενδύει σε τάσεις φυγής, ενώ κανείς στην πραγματικότητα δεν γεννήθηκε για να εγκαταλείπει ή να συμπεριφέρεται σαν δειλός. Όλοι έχουμε προκαταλήψεις. Διαφέρουμε μόνο ως προς το βαθμό μεγέθους τους και λειτουργούμε διαφορετικά, ανάλογα με την περίσταση, την ανατροφή από το σπίτι, τις εμπειρίες και τα προσωπικά μας βιώματα…».

«CUT! Τι έγινε στη συνέχεια;»

«Γεια σου. Ονομάζομαι Gregory. Τον κοιτάζαμε για αρκετή ώρα. Καθόταν σκεφτικός και προβληματισμένος. Έπιασα τον εαυτό μου και τους γύρω μου να τον σχολιάζουν. Κανείς δεν τον πλησίαζε. Αποφασίσαμε, λοιπόν, μαζί με τη φίλη μου, να πάμε κοντά του. Βρεθήκαμε δίπλα του, πιάσαμε την κουβέντα, γνωριστήκαμε και καταλήξαμε να συζητούμε για αρκετή ώρα μαζί του. Ήταν Κύπριος, ο οποίος μετακόμισε στο εξωτερικό λόγω των χλευασμών, του bullying, της ιδιαιτερότητας, της διαφορετικότητας καθώς και της μη αποδοχής της φύσης του από τον περίγυρό του. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο για την κηδεία της μάνας του. Αρχικά, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία του, αλλά αργότερα συνειδητοποίησα πόση μοναξιά ένιωθε εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, μόνος, ανάμεσα σε τόσους πολλούς, έτσι ώστε να αναγκαστεί να μοιραστεί μαζί μας κάτι τόσο προσωπικό. Τον καλέσαμε στην παρέα μας κι έγινε ένας από εμάς. Είναι στενάχωρο να υπάρχουν άνθρωποι απομονωμένοι, περιθωριοποιημένοι, χωρίς να έχουν κάποιον για να μιλήσουν, να μοιραστούν, να κλάψουν στον ώμο του τη στιγμή που πραγματικά τον χρειάζονται, βιώνοντας καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό. Για το συγκεκριμένο θέμα, δεν φοβάμαι να μιλήσω ούτε να υπερασπιστώ τον αδύναμο. Στην τελική, ο κάθε άνθρωπος ο οποίος αντιμετωπίζει τη δική του ιδιαιτερότητα, δεν παύει να είναι άνθρωπος και τις περισσότερες φορές είναι πιο δυνατός από τον καθένα μας. Οι συνθήκες είναι αυτές που τον αναγκάζουν να λυγίζει, να αναπτύσσει δυσλειτουργικότητα και να καλλιεργεί τάσεις φυγής.»

«Πώς χειρίζεσαι περιστατικά στη δουλειά σου, κόντρα στην εικόνα που προβάλλουν τα lifestyle media, τα οποία, ως επί το πλείστον, πλασάρουν συγκεκριμένα πρότυπα ‘ομορφιάς’ στην κοινωνία;»

«Θα σου πω ακόμη μία ιστορία. Πρόσφατα με προσέγγισε μία φίλη, η οποία μου ανέφερε ότι συγκεκριμένη κοπέλα επιθυμούσε να συνεργαστούμε για το φόρεμα του γάμου της, αλλά φοβόταν να με προσεγγίσει λόγω του ότι είναι υπέρβαρη. Άκου, λοιπόν τι έκανα. Πήγα μόνος μου και την βρήκα, μιλήσαμε, σχεδίασα τελικά το φόρεμα και της το πρόσφερα ως δώρο για το γάμο της με όλη μου την αγάπη. Αν μια κοπέλα είναι υπέρβαρη ή αντιμετωπίζει οποιαδήποτε άλλη σωματική ιδιαιτερότητα, εγώ και η ομάδα μου είμαστε δίπλα της. Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο και σε κάθε γυναίκα αξίζει να φορέσει, έστω και μια φορά, το πιο όμορφο φόρεμα στον κόσμο…».

«CUT! Σε μια κοινωνία χωρίς ισότητα, τι αρμονία, αλήθεια, και ομορφιά μπορεί να επικρατήσει;» Τζον Μίλτον

Κατά διαστήματα παρακολουθώ τις αναρτήσεις του στα social media σχετικά με το bullying, το ρατσισμό και την ανεξίτηλη, φυσικά, αγάπη του για τα ζώα. Τα δικά του μηνύματα στα «43 Χαμόγελα!» είναι απλά και ξεκάθαρα: Θετικότητα, αισιοδοξία και ισότητα, γιατί στην τελική, όλοι έχουν το δικαίωμα να είναι… αυτό που είναι!

«Γεια σου. Ονομάζομαι Gregory. Γίνε αυτό που είσαι!»

(Η Dr. Zenonos – The Dental Clinic και το χαμόγελο του Gregory Morfi, με την εισφορά τους, για αυτή την εβδομάδα, εξασφάλισαν 100 προγεύματα, τα οποία θα προσφέρει στα παιδιά, το Πολυδύναμο Κέντρο “Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων” της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού)

Info: Η Dr. Zenonos – The Dental Clinic, παρουσιάζει και στηρίζει την εκστρατεία «43 Χαμόγελα!» όπου θα συναντήσω και θα «φωτογραφίσω» τον «εαυτό» μου και 42 φίλους, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μου συνηθισμένα πράγματα, γεμάτα με χαμόγελα! Μετά το πέρας της «αποστολής», και την ηλεκτρονική δημοσίευση των 43 ιστοριών, θα ακολουθήσει η έκδοσή τους σε βιβλίο, από την Dr. Zenonos – The Dental Clinic, όπου όλα τα έσοδά του θα διατεθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, για τα προγεύματα των παιδιών, τα οποία ετοιμάζει και προσφέρει η ομάδα της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Οι φίλοι που θα «συναντήσω» συμμετέχουν, όπως κι εγώ, στην εκστρατεία αφιλοκερδώς. Οι μικρές μας ιστορίες θα δημοσιεύονται κάθε Παρασκευή. Η παρουσίαση του βιβλίου «43 Χαμόγελα!», θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, το 2015, Παγκόσμια ημέρα Χαμόγελου…

4 copy

banner

Leave a Reply

Your email address will not be published.